Trivselregler
Trivselregler
BRF Ryttarstugan Västra
Som medlemmar i BRF Ryttarstugan Västra ska vi värna och vårda vår fastighet med lägenheter, gemensamma utrymmen och övriga byggnadsdetaljer. Detsamma gäller utomhus med mark och anläggningar. Det är vidare värdefullt att vårda grannsämjan med hänsynstagande och omtanke. Vi ska som medlemmar också verka för att våra gäster och besökare gör detsamma.
Till vägledning har föreningens styrelse antagit dessa trivselregler för god boendemiljö, grannsämja, boendeekonomi och bevarande av fastighetens goda skick. Ytterligare information finns på föreningens hemsida, den informationen är också att betrakta som trivselregler och ska följas av föreningens medlemmar, hyresgäster, och gäster till dessa.
Man kan inte ha regler för allt. Man måste visa omdöme också. Tänk på att du inte bor ensam i huset, försök att ha bra kontakt med dina grannar och visa hänsyn.
Allmänt
- Alla medlemmar måste vara aktsamma om föreningens, dvs. vår gemensamma egendom.
Ni är enligt stadgarna skyldiga att följa de föreskrifter som föreningen utfärdar. Detta gäller också er familj, gäster och eventuella hyresgäster. Tänk på att onödigt slitage och reparationer, samt extra städning i gemensamma utrymmen, kommer att öka kostnaderna för oss alla. - Om skada skulle uppstå i bostaden, är ni som bostadsrättsinnehavare skyldiga att omgående anmäla enligt anvisningar på föreningens hemsida. Detta är nödvändigt för att försäkringar och garantiåtaganden skall gälla.
- Om ohyra upptäcks ska detta omgående meddelas styrelsen och erforderliga saneringsåtgärder ska vidtas omgående av bostadsrättshavaren
Visa hänsyn till grannar
- Som boende i föreningen ska du inte störa dina grannar.
- Utan grannars medgivande ska tystnad råda i huset:
- Vardagar kl. 22:00 - 07:00
- Lördagar, söndagar, och helgdagar kl: 23:00 - 08:00
Detta innebär att du ska undvika aktiviteter som gör att ljud tränger in i andra lägenheter. Exempel på sådana aktiviteter är att spela instrument, spela musik på hög volym, spela musik utomhus eller med öppet fönster, ha hög volym på tv:n, möblera om, eller på andra sätt orsaka att ljud kommer in i grannars lägenheter. Störande arbeten såsom spikning, borrning i väggar eller dylikt får ske vardagar mellan 08.00 och 20.00. Lördagar, söndagar och helgdagar mellan 09.00 och 18.00.
Tänk också på att vissa aktiviteter kan vara störande även under dagtid. Om ni ska ha fest, informera gärna grannarna i förväg.
- Har ni husdjur av något slag, måste ni se till att grannar eller kringboende inte blir störda eller ofredas.
- Föreningen uppmanar alla att undvika rökning på balkonger och uteplatser av hänsyn till sina grannar då röklukt ofta letar sig in i omkringliggande lägenheter via friskluftsintag.
- Rökning är förbjuden i alla föreningens utrymmen som inte ingår i en bostadsrätt.
- Mattor, kläder och dylikt får inte piskas eller rengöras från balkonger, från fönster, i tamburer eller i övriga allmänna utrymmen i byggnaden.
I lägenheten och på balkong
- När det gäller väsentliga förändringar i lägenheten, balkongen eller på uteplatsen, måste man ha styrelsens godkännande. På föreningens hemsida finns regler, som arkitekten har utfärdat beträffande t.ex.färger på balkongskydd och markiser. Övriga färgkombinationer är inte tillåtna. För inglasning av balkonger krävs både bygglov och styrelsens godkännande.
- Paraboler, antenner och staket m.m. får ej skruvas upp utan styrelsens skriftliga medgivande.
- Infästning i fasad får inte ske utan styrelsens godkännande.
- På balkong får ej sopor och bråte förvaras.
- Om du vill sätta upp en markis ska den passa till huset och du behöver godkännande av bostadsrättsföreningens styrelse. Styrelsen har tillsammans med arkitekten tagit fram kulör och utformning på markiser i din förening.
- Om du vill sätta upp tyg bakom balkongräcket får endast av styrelsen bestämd kulör användas enligt anvisningar på föreningens hemsida.
- På grund av fallrisk ska eventuella balkonglådor eller övriga utsmyckningar hängas på balkongräckets insida.
- Vid behov ska balkongen skottas.
- Grillning får endast ske med el- eller gasolgrill på balkonger och uteplatser eller på gården. Grilla med hänsyn till grannar och undvik att onödigt störa de närmast boende.
- Du som bostadsrättsinnehavare är skyldig att se till så ingenting på din balkong kan blåsa ned eller falla ned av annan anledning.
Avfallshantering
- Som medlem är du skyldig att följa föreningens anvisningar för avfallshantering.
- Osorterat avfall, plastförpackningar, samt matavfall ska lämnas i respektive inkaströr till sopsugen på gården. Följ skyltning.
- Sopor som lämnas i miljörummet måste sorteras enligt de instruktioner som finns på föreningens hemsida samt anvisningar i miljörummet. I korthet:
- Kartonger skall vara hopvikta.
- Om det är fullt i kärlen får avfallet inte lämnas i miljörummet.
- Om det inte finns ett kärl avsett för det avfall som önskas lämnas, får det inte lämnas i miljörummet. I dessa fall hänvisas till kommunens avfallshantering.
- Det är förbjudet att lämna någonting på golvet i miljörummet eller stapla föremål på eller i kärlen så kärlen inte kan flyttas utan risk.
- Föremål som kan orsaka stopp i avlopp får inte spolas ner i wc stolar eller andra avlopp. Exempel på detta är kattsand, plastföremål och hygienartiklar.
Gemensamma utrymmen
- Gård, trappor, hiss och entréer får inte användas för att förvara något, t.ex. barnvagnar, blomkrukor, sopor, cyklar, dörrmattor
- Trapphuset, tamburen på respektive våningsplan och källarutrymmen är nödutrymningsvägar och ska hållas fria. Ingenting får ställas i trapphuset, inte ens för en kortare tid.
- Skräp, cigaretter, snus, eller dylikt får inte slängas i allmänna utrymmen och på gården eller i direkt anslutning till entréer. Ta även ansvar för att gästande i huset inte slänger fimpar eller skräpar ner. Om du eller en gäst till dig råkar spilla i hissen eller i trapphuset måste du se till att det blir städat.
- Vid längre in- och urlastning sätt strömbrytaren på insidan, ovanför entrédörr i läge 0 då dörrstopp används. Se till att återställa strömbrytaren när lastningen är klar.
- Om du upptäcker att en port eller dörr inte går i lås, felanmäl detta omgående så inte obehöriga kan ta sig in i byggnaden.
- Det är förbjudet att placera marschaller/levande ljus utanför porten på grund av brandrisk.
- Husdjur får ej rastas på gården.
- Gården ska vara en trevlig plats för alla. Höga röster, musik, eller skrik undanbedes.
- Lämna inte ut portkoden till obehöriga.
- Affischering i hissar är inte tillåtet. Undantaget mäklarinformation under tiden för visning samt undantaget tillfällig information till grannar om exempelvis kommande fest.
Garageplatser
- Parkeringsplatser är avsedda för fordon i körbart skick.
- Parkeringsplatser får inte användas till annat än parkering av ett fordon.
- Parkering får inte ske utanför markerade platser.
- Du får endast parkera på en plats som du själv hyr eller som du har medgivande att parkera på från den som hyr platsen av föreningen.
- Du får inte hyra ut en parkeringsplats i andra hand utan styrelsens godkännande.
Förrådsutrymmen
- Förvara inget i ditt källarförråd som kan skada fastigheten, som luktar, som riskerar att dra till sig skadedjur, är brandfarligt, eller olagligt.
- Gasolflaskor får inte förvaras i källarförråd.
- Du får inte hyra ut ditt förråd i andra hand.
Cykelrum, barnvagnsutrymmen och rullstolsutrymmen
- Det finns gemensamma cykelutrymmen samt förråd för barnvagnar och rullstolar. Dessa är till för fungerande cyklar, barnvagnar och rullstolar. I barnvagnsförrådet får även barncyklar och pulkor (vintertid) ställas.
- Förvaring av cyklar får endast göras i cykelrum, i cykelställ på gården, i den egna lägenheten, eller i det egna källarförrådet.
- Inga motorfordon eller andra föremål får förvaras i dessa utrymmen.
Reglerna finnsäven i ett separat dokument som du finner bifogat denna sida.