Allmän information kring kameraövervakning i miljörum
På grund av återupprepade fall av misskötsel i vårt miljörum har styrelsen fattat ett beslut att installera en övervakningskamera. En ny skylt på dörren markerar att miljörummet är försett med kameraövervakning.
Vi är många som delar på miljörummet och har ett gemensamt ansvar för att återvinning sköts på ett korrekt och trivsamt sätt. Misskötsel medför inte bara att det blir en otrevlig miljö att vistas i, utan även att soptömningen hindras. De som arbetar med soptömning är inte ansvariga för att städa vårt miljörum. Hindras de i sina uppgifter av att rummet inte är städat, exempelvis genom att det ligger föremål i vägen för sopkärlen, så kan soptömning utebli och vi som förening debiteras för att boka en extra tömning. Under tiden har miljörummet en tendens att fyllas på och resultatet har vi upplevt flertalet gånger.
Även om samtliga i vår förening behandlar miljörummet med respekt kan det hända att obehöriga och utomstående personer hittar in i rummet. Övervakning hjälper oss som förening att stävja avfall från obehöriga med förhoppningen om att vi får ett mer trivsamt utrymme och att vi slipper extra kostnader.
Tidigare
Åtgärder
- För att åtgärda tidigare misskötsel har föreningen anlitat saneringsföretag och det har inneburit extra avgifter för föreningen. Dessutom har individer ställt upp och sanerat rummet på egen tid. Lyckligtvis finns det många i föreningen som uppskattar ett välstädat miljörum men det är ingen självklarhet att individer hjälper till, och det är ingen lösning vi kan förlita oss på.
- Vi har säkerställt att endast nyckelbricka ger tillgång till soprummet för att ingen obehörig ska få tillgång. Detta har inte gett önskat resultat eftersom vi fortsatt har ett problem med felsortering.
- Föreningen och individer har vid flera tillfällen uppmanat medlemmar om skötsel av miljörummet genom epostutskick, information på hemsida, information på tv-skärmarna i entré samt via vår grupp på Facebook men vi ser fortsatt ett problem med felsortering.
När ovanstående åtgärder inte har gett någon märkbar effekt gör styrelsen nu bedömningen att en installation av en övervakningskamera är den kvarvarande rimliga lösningen för att åtgärda problemet. Kameraövervakningen ger föreningen möjlighet att få kännedom om när avfall felaktigt har slängts i miljörummet och vem eller vilka som har gjort detta så att berörda personer kan tillrättavisas. Kameraövervakning är även avskräckande för obehöriga.
GDPR och rättsliga aspekter
Enligt information från Integritetsskyddsmyndigheten kan kameraövervakning av miljörum normalt godtas vid omfattande felsortering som leder till stora kostnader för föreningen. Styrelsen gör bedömningen att intresset av att undvika stora onödiga kostnader för föreningen, samt att uppfylla sin skyldighet gentemot medlemmarna att hålla ordning i föreningens fastighet, motiverar övervakningen.
Kamerabevakning i källarutrymmen med exempelvis förråd, soprum, tvättstuga, cykelrum och liknande, anses inte lika integritetskänslig som kamerabevakning i anslutning till lägenheterna, då de boende inte behöver passera dessa utrymmen för att ta sig till och från sina bostäder.
Eftersom det ändå handlar om en integritetskänslig övervakning i anslutning till boendet måste man även i dessa fall kunna visa på ett behov av kamerabevakning för att den ska vara tillåten. Det kan exempelvis röra sig om upprepade nedskräpning och misskötsel av återvinningsrum som man inte har kunnat komma till rätta med på annat sätt än genom kamerabevakning.
Hos
Integritetskyddsmyndigheten kan ni läsa mer om rättigheter och skyldigheter
kring kameraövervakning i anslutning till boende
→ https://www.imy.se/verksamhet/kamerabevakning/
Policy för övervakningskameran
Inspelning kan endast ses och laddas ned genom att en datormonitor kopplas in i inspelningsenheten och en USB-lagringsenhet kopplas in. Inspelning sparas i upp till två månader.
Vid upptäckt felsortering, avfallsdumpning, skadegörelse eller liknande ska det inspelade bildmaterialet granskas. Ordförande i styrelsen eller annan styrelsemedlem med delegation från styrelsen tillåts granska bildmaterialet. Granskaren söker igenom materialet för att ta fram en sekvens som visar den händelse som utreds och tar ställning till om bildmaterialet rimligen kan antas visa påstådd händelse. Dessutom ska bedömning göras om inspelningen kan användas utan att skada integriteten för personer som ej är inblandade i händelsen.
I de fall som videomaterialet kan styrka att en medlem gjort fel ska en kopia sparas ned och medlemmen som gjort fel kontaktas. För att lättare kunna identifiera personer på bildmaterialet kan loggar från passagesystemet begäras ut från PoB Elektriska, dessa visar vilken tidpunkt som en enskild tagg öppnade dörren till miljörummet. I loggarna står det också vilken lägenhet taggen tillhör.
Efter kontakt med personen och rättelse från densamma ska den sparade kopian raderas. I det fall personen inte gör rätt för sig kan kopian sparas i syfte att användas som bevismaterial vid eventuella åtgärder, till exempel skadeståndskrav eller förverkande av bostadsrätten. När materialet inte längre behövs i det syftet ska det raderas.
Förhållningsregler i Miljörum – en påminnelse
- Kartonger måste plattas till och göras så små som möjligt. Platta till varje enskild kartong och släng separat istället för att lägga i en omslutande behållare så tar det mindre plats. Tänk på att dina grannar också behöver få plats med sitt avfall.
- Allt som lämnas i återvinningsrummet måste lämnas i ett kärl som är avsett för avfallet. Avfall som det inte finns kärl för måste du som medlem själv transportera till någon av kommunens återvinningscentraler (ÅVC).
- Endast förpackningar får slängas. Återvinningskärl är inte avsedda för grovsopor som t.ex. dricksglas, torkställningar i metall, eller liknande även om materialet är detsamma som står på kärlet. Allt som inte är en förpackning måste lämnas till ÅVC.
- Kärl får inte fyllas överfyllas. Om alla kärl för det du vill slänga är fulla måste du ta med dig ditt avfall från återvinningsrummet och antingen vänta tills efter tömning, eller lämna på en av kommunens ÅVC.
- Stora kartonger måste delas så de får plats inom kärlets mått. Avfall får inte riskera att ramla ur kärlet vid förflyttning.
- Endast vardagsavfall får lämnas. Har du t.ex. förpackningar från möbler som är skrymmande eller om du har stora mängder förpackningsmaterial för att du exempelvis nyligen flyttat in ska detta slängas på kommunens ÅVC. Tänk på att dina grannar också behöver få plats för sitt avfall.
- Lägg ingenting på golvet eftersom det hindrar soptömningen.
Är du fortsatt
osäker? På vår hemsida har vi en enkel guide till källsortering som du finner
under fliken medlemmar.
→ https://ryttarstugan-vastra.smartbrf.se/medlemmar/atervinningsrum/guide-till-kaellsortering
När vi inte följer dessa regler leder det till att vi som förening drabbas av extra kostnader vilket i slutändan kan leda till ökade avgifter. Vi kan dessutom bli utan tömning om det står sopor i vägen för de som ska hämta soporna
Återvinning i Täby
- För grovsopor, elektronik och annat avfall du behöver göra dig av med hänvisar vi främst till Hagby Återvinningscentral SÖRAB som ligger ca 15 minuter från Täby Park med bil. Återvinningscentralen ligger längs med väg 265 Norrortsleden och kan hantera alla typer av avfall.
- För enklare avfall som stora kartonger, kläder och glas finns två närliggande återvinningsstationer vid Ica Stop och vid Sadelgatan i Täby Park.
- Behöver du släp kan du enkelt hyra det från närmaste Circle K på andra sidan tågspåren eller OKQ8 i Näsbydal.
- Behöver du bil hänvisar vi till vår bilpool MoveAbout https://moveabout.app/sv/
- Du kan även skriva i vår facebook grupp och fråga om någon har möjlighet att hjälpa dig med avfall.